Index - Tudomány - Savval dolgozik a csontevő féreg

Csontevo fereg. Savat használnak fúrásra a csontevő férgek

Tartalom

  Tweet Egy mélytengeri féregcsoport, amelyről úgy hitték, a bálnákkal együtt fejlődött, valójában már a prehisztorikus időkben jelen volt, és óriási tengeri hüllők tetemét fogyaszthatta.

  csontevo fereg

  csontevo fereg A Királyi Társaság Biology Letters folyóiratában közölt tanulmányban a kutatók feltárják, hogyan lelték fel az Osedax árulkodó nyomait a Cambridge-i Egyetem Sedgwick Múzeumának egyik plesiosaurusleletén. Nicholas Higgs, a vizsgálat szakembere kifejtette, az elmúlt évtizedekben a mély tenger vizsgálata több száz új faj felfedezéséhez vezetett, amelyek egyedülálló adaptációkkal maradnak életben a szélsőséges környezetekben.

  Mindez fontos csontevo fereg vet fel származásukról és evolúciójukról.

  Bizarr csontevő férgek nyomait fedezték fel hárommillió éves fosszilizálódott bálnacsontokban, amelyek Olaszországban, Toscanában kerültek elő, és ez az első lelet, amely arról tanúskodik, hogy az Osedax csontevo fereg tartozó fajok jelen voltak a Földközi-tengerben. A Leedsi Egyetem kutatói a felfedezésről a Historical Biology című folyóiratban számoltak be. Az Osedax-férgeknek nincs szájuk, vagy bélrendszerük, a csontokat úgy fogyasztják el, hogy gyökérszerű szöveteket növesztenek.

  Magyarázata szerint az eredmények arról tanúskodnak, hogy eme csontevő férgek nem a bálnákkal együtt fejlődtek, hanem már nagy testű tengeri hüllők csontvázát is fogyasztották a dinoszauruszok korában. Ennélfogva az Osedax rengeteg csontváznál lehetetleníthette el a megkövesedési folyamatot, ami gátolja az információszerzést eme kihalt leviatánokkal kapcsolatban.

  csontevo fereg hogy mennek a paraziták?

  Az Osedax antarcticus csontevőféreg-faj. Fotó: AFP Az emberi ujj hosszúságú Osedax világszerte megtalálható az óceánokban mintegy méteres mélységig.

  giardiasis vélemény fórum

  A férgek Siboglinidae családjához tartozik, amelyek kifejlett egyedeinek nincsen szájuk és emésztőrendszerük. Helyette gyökérszerű indákkal hatolnak be a csontba, rajtuk keresztül felszívják a csontkollagént és lipideket, amelyeket aztán a bennük élő giardiasis kezelésére használták csontevo fereg át energiává.

  Zombiféreg falhatta fel az őshüllőket MTI Lakhelyként használják a bálnákat A Biology Letters című folyóiratban közölt tanulmány szerzői arra alapozzák eredményeiket, hogy Osedax-férgekre utaló furatokat találtak egy plezioszaurusz - a mezozoikum idején élt tengeri hüllő - fosszilizálódott uszonyán, egy ősi tengeri teknős bordáján, valamint páncélján. Az Osedax-nemzetségbe tartozó férgek, amelyeket egy mélytengeri robot fedezett fel ben csontevo fereg kaliforniai partoknál, a tengerfenékre lesüllyedt tetemekből lakmároznak. A zombiférgekként is emlegetett apró állatok négy kilométeres mélységben is megtalálhatók.

  Általában bálnacsontokat fogyasztanak, ezért sok kutató úgy hitte, hogy 45 millió évvel ezelőtt együtt fejlődtek ki, elválva ama rokonaiktól, amelyek csontevo fereg jutnak táplálékhoz. Ismert családfájuk folyamatosan nő, az utóbbi években csak a kaliforniai Monterey-kanyonban 17 új fajukat fedezték fel.

  Kivételes kísérletet hajtottak végre a Mexikói-öbölben. A csapat választása azért esett a hüllőkre, mert az aligátorok gyakran a tengerre is kiúsznak. A kísérlettel így azt akarták szimulálni, hogy mi történik egy-egy elpusztult állat maradványaival, miután lesüllyedt a tengerfenékre. A kutatók abban reménykedtek, hogy különleges élőlényeket láthatnak majd a maradványoknál. A hónapokon át tartó kutatásban a szakértők folyamatosan vizsgálták a tetemek bomlását.

  Nicholas és a kutatás vezetője, Silvia Danise egy Cambridge-ben feltárt plesiosaurus csonttöredékeit, illetve egy Burhamben fellelt tengeri teknős maradványait vette szemügyre. CT-szkennerrel számítógépes modelleket tudtak készíteni a csontokról, ekkor találták meg az Osedax üregfúró technikájának megfelelő, árulkodó furatokat a plesiosaurus megkövesedett uszonyán, illetve a tengeri teknős bordáján és teknőjén.

  csontevo fereg

  Danise hozzátette, az Osedax múltbeli jelenlétére utaló egyre több bizonyíték, illetve képessége a gerinces csontvázak széles tárházának gyors elfogyasztására azt sugallja, hogy a faj csontevo fereg méltóan káros hatással lehetett a maradványok megőrződésére a fosszilis adatok között. Ennélfogva felelős lehet a tengeri gerincesek anatómiáját és a tetemeken táplálkozó közösségeket érintő tudásunkban tátongó hiányosságokért is.

  Az adatok szerint az Osedax-férgek opportunista táplálkozók. A krétakori kihalást követően az óriási tengeri gerincesek eltűntek, mígnem meg nem jelentek az első bálnák.

  csontevo fereg paraziták gyógyszere az emberi testben 1 tabletta

  Eme 20 millió éves hiátusban a férgek nagy testű halakkal és tengeri teknősökkel táplálkozhattak.