Fagyöngy nő a kerti fán, éljünk együtt vele? | Hobbikert Magazin

Fagyöngy parazita, Parazita növény

Pinterest Google Nyomtatás A fehér fagyöngy félélősködő, azaz a fán ver gyökeret és kissé elnyomja, gyengíti a gazdanövényét.

fagyöngy parazita

De nem öli meg, ezért ha kordában tartjuk, akkor még érdekesség is lehet a kertben fagyöngy parazita gyógynövénynek, dísznek használható fagyöngy. Ősszel a maradék levelek is lehullanak a fákról, néhány lombhullató fán azonban mégis maradnak zöld levélfoltok. Nincs másról szó, mint arról, hogy az adott fa együtt él egy félélősködővel, a fehér fagyönggyel Viscum album.

Parazita növény

Leggyakoribb gazdanövénye az almafa, a nyárfa, a fűzfa, az akácfa. A fagyöngyről fagyöngy parazita nem tudunk mást, csak azt, hogy karácsonyi dekorációs célokat szolgálhat, illetve ez az a növény, amely alatt a szerelmesek megcsókolják egymást.

fagyöngy parazita

De lássuk a kulisszatitkokat! Ravasz élősködő A fehér fagyöngy fás, örökzöld növény, mely különböző lombhullató fák ágain gömbölyű, akár méteres átmérőjű bokrot képez. Félélősködő, mert szívógyökerein át fagyöngy parazita gazdanövénytől elvont tápanyag mellett fotoszintetizálással önmagának is készít tápanyagot.

A fehér fagyöngy Viscum album L. Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Afrikában honos. A fagyöngy az angoloknál a karácsony jelképe, a szeretet szimbolikus növénye.

Termése késő ősszel érik, fehér színű bogyó, a madarak kedvelt csemegéje. Elterjesztésében is nagy szerepet játszanak a madarak, amelyek a ragadós magvakat a fák kérgén széthullatják.

Nomagróf Riddler - Parazita [Official Music Video]

Az itt megtapadt magvakból orsofereg forum új növény fejlődik. Gazdanövényét nem öli meg, - hiszen szüksége van rá - csupán legyengíti.

Begyűjtéséhez alpintechnika szükséges Természetesen, ha nagymértékű az adott fa fagyöngyfertőzése, az a fa pusztulásához is vezethet.

Fagyöngy nő a kerti fán, éljünk együtt vele?

Az egyetlen biztos gyógymód az, ha egyszerűen eltávolítjuk ezeket az örökzöld "gömböket" a fáról. Mivel ezek a nagy gömbök általában igen magasan helyezkednek el, nem árt, ha segítségül fagyöngy parazita néhány alpintechnikával dolgozó kertészt. A lehullott bogyókat sem szabad a fa alatt hagyni, illetve komposztálni, a teljes megsemmisítés a cél.

fagyöngy parazita gyógyszer a belek megtisztítására a parazitáktól

Ősi gyógynövény Vessünk egy pillantást a fagyöngy "jobbik" oldalára is. Az emberiség egyik legrégebbi gyógynövénye, az ókorban a leveleket és a leveles hajtásokat Hippokratész és Galenus is alkalmazta, de hatásterülete nem volt tisztázott.

Ez az első dolog, ami mindenkinek eszébe jut erről a furcsán szép nevű növényről, de az egész télen zölden maradó fagyöngyöt gyakran a megújulás szimbólumaként is számon tartják. Sok országban karácsony környékén díszítésre használják, tartós asztali és mennyezeti dísz készíthető belőle. Nem csak erre jó azonban a fagyöngy. Íme néhány érdekesség, ami bizonyítja, hogy ez a növény bizony több az ajtófélfára akasztott dísznél, ami alatt elcsattanhat egy puszi.

Az orvostudomány és az analitika fejlődésével azonban fény derült az addigi fekete foltokra. A fagyöngy erős hatású polipeptid-keveréket tartalmaz. Egyes fehérjéi az érrendszerre hatnak, vérnyomás-csökkentő, vérnyomásszabályozó hatással rendelkeznek, míg mások az immunrendszer aktivitását fokozzák.

diftillobothriasis fertőzés révén kerekes féreg, ahol

Daganatos betegségek kezelésében is felhasználják. Mivel rendkívül erős hatású és használatakor sok mellékhatás léphet fel, ezért csak orvos ellenőrzése mellett lehet alkalmazni. Orvosi célokra nálunk nem termesztik, hanem gyűjtik.

férgek megelőzése gyermekek számára állati féreg

Nem összekeverendő azonban egy rokon növénnyel, a fakínnal Loranthus europaeusmely lombhullató, és bogyói a fagyöngy fehér bogyóival ellentétben sárga színűek. Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!