Index - Tech-Tudomány - Harcos féreg az óceán egyik leghangosabb állata

Férgek japán. Nagy őszi féregtelenítési akció a Noé Állatotthonban

Tartalom

  férgek japán

  Galandférgek lepték el a testét a szusi miatt Az orvosi témájú tanulmányok tömegének otthont adó BMJ Case Reports-on csütörtökön férgek japán tanulmány szerint  van összefüggés a nyers halhúst — így tonhalat, vagy tinhalat, vagy rákot — tartalmazó szusik férgek japán növekedése, illetve a bélparaziták megjelenésével járó fertőzések száma közt.

  A The Guardian riportja  egy harminckét éves portugál férfi esetéről számol be, aki bordák alatt jelentkező, egy héten át tartó alhasi fájdalomról, alacsony lázról, és hányásról trichinella ember, milyen mester be.

  marhahús helminták a pinworm öngyógyító

  Rejtélyes tüneteire pedig egy egyszerű endoszkópos vizsgálat derített fényt: a beteg gyomorában a tengeri emlősökben és halakban gyakran előforduló, Anisakis nemzetségbe tartozó férgek csücsültek, melyek a nem kellőképpen elkészített, vagy férgek japán, nem egészséges tengeri halak elfogyasztásával kerülhettek a szervezetbe.

  Így is történt, hiszen a férfi alig néhány nappal korábban az Európában egyre szélesebb körben, sőt, lassan már férgek japán második sarkon kapható szusit fogyasztott.

  férgek japán

  Ez persze nem jelenti azt, hogy soha többé nem hódolhatunk a japán konyha addiktív remekének, hiszen a hatályos európai higiéniai szabályozás szerint a nyers halat tartalmazó ételekbe kerülő húst először le kell fagyasztani, hogy az esetleg túlélő paraziták az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően száz százalékos valószínűséggel az örök vadászmezőkre távozzanak.

  Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki követi is a szabályozást, de a történetnek az mindenképp komoly tanulsága, hogy a férgek japán teljesen megbízhatónak tűnő helyeken talán jobb ötlet inkább az étlap más pontjára bökni.

  férgek japán kiválasztási szerv platyhelminthesban

  Hasonló esetek egyébként természetesen főként Japánban fordulnak elő, de Európában természetesen már a szusi térhódítása előtt is léteztek nyers tengeri húst tartalmazó ételek, sőt, akár egy maréknyi szardella is elég volt az apró férgek lárváinak a testben való megjelenéséhez. A betolakodókra egyébként nem létezik gyógyszeres elűzési mód, így a megoldást minden esetben az endoszkópos, vagy műtéti úton való eltávolítás jelenti — még mielőtt komolyabb tünetek, így gyomorvérzés, vagy komoly allergiás reakciók lépnek fel.

  És mi van az otthoni szusikészítéssel?

  férgek japán Helminthiasis megelőző kezelése

  A brit ételbiztonsági szabályozást jegyző Food Standards Agency egy egyszerű, de hasznos tippet is ad azoknak, akiket még mindig nem sikerült eltántorítani a szusifogyasztástól, sőt, otthon is megpróbálkoznának vele: férgek japán felhasználni kívánt húst legalább négy napon át, legfeljebb mínusz tizenöt fokon kell hűteni ahhoz, hogy biztosan ne legyen semmi bajunk.