Kiemelt témák

Giardia vermox, Giardia-fertőzés (giardiasis)

giardiasis tölgy

Ezt találtam: A betegség megállapításához reggel, felkelés, mosakodás és székletürítés előtt, a végbélnyílás környékéről úgynevezett anorektális kaparékot vesznek. A féregpete a giardia vermox anyagból mikroszkópos vizsgálattal mutatható ki. A fertőzés gyógyszerrel könnyen megszüntethető: egy tablettát kell bevenni, majd giardia vermox az orvos előírásának megfelelően - egy hét múlva egy újabbat.

A tabletta elpusztítja a kifejlett férgeket, de a peték nagyon ellenállók, s így a gyermek könnyen visszafertőződhet.

Giardia Cyst Morphology

Ennek elkerülése végett a kúra előtt és közben is alapos nagytakarítást kell végezni. Visszatérő, makacs esetekben az egész család, illetve gyermekközösség kezelése szükséges.

Sütik használata

A népi gyógyászat a friss, zúzott fokhagymát mézzel keverve általános fertőtlenítő, baktériumölő és féregirtó giardia vermox ismeri és használja. Ugyanilyen hatást tulajdonítanak a hántott tökmagpépnek is. A végbél környéki bőr viszketése helyileg alkalmazott krémekkel, kenőcsökkel csökkenthető naponta szor.

A kenőcsbe a peték giardia vermox - így nem hullnak le az ágyneműre, padozatra stb.

giardia vermox teniosis patogenezis

Célszerű a körmök rövidre vágása és zárt nadrág viselése is. A beteg körüli fertőtlenítési teendők közül legfontosabb az újrafertőzés, illetve a peték átvitelének megakadályozása.

Mivel a peték hosszú ideig életképesek - szobahőmérsékleten hétig, porban napig - ezért két héten át mindennap tiszta ágyat kell húzni és naponta tiszta ruhát, pizsamát kell a fertőzött személynek felvennie. A beteg által használt fehérneműket 30 percen át forralni szükséges és lényeges a forró vasalással, gőzöléssel való fertőtlenítés is.

A giardiasis tünetei és kezelése

A padozatot, tárgyakat, eszközöket portalanítjuk, nedves takarítás során fertőtlenítjük. Fokozott figyelemmel kell lenni a személyi higiénia betartására: rendszeres, meleg folyó vizes kézmosás, végbéltáji mosakodás, szappannal és kefével végzett rendszeres körömápolás.

baktériumvírusok gombák és paraziták

Vasziné Kovács Mária diplomás ápoló, egészségügyi szakoktató.