Témában hasonlóak

Mango fereg. Bejelentkezés

Tartalom

  Akár centiméter hosszúra is megnő, bőr alatt vándorol és vakságot is okozhat.

  mango fereg majciszta parazita

  A háziállatokat és gazdáikat is veszélyeztető bőrférgességre hívja fel a figyelmet az Elveszett Állatok Alapítvány. A fonálféreg Dirofilaria repens okozta bőrférgesség dirofiláriózis szúnyogok közvetítésével jut el a háziállattól a gazdáig.

  mango fereg hogyan lehet megtisztitani a testet a fergektol

  A kór eredetileg Dél-Európára és Dél-Ázsiára volt jellemző, de a felmelegedés következtében északabbra húzódó gazdaszúnyogok miatt már Magyarországot is veszélyezteti a megbetegedés. A bőrféreg alattomosan terjed, és a gyakori tünetmentesség miatt hosszú ideig észrevétlen marad.

  A kifejlett, akár centiméter hosszúra is megnövő férgek éveken át képesek a bőr alatt vándorolni úgy, hogy mango fereg fertőzött háziállatok semmilyen súlyos tünetet nem mutatnak. A férgek lárvái a véráramba kerülnek, majd szúnyogcsípés útján bejutnak a következő gazdaszervezetbe. A fertőzöttségre sokszor csak esetleges műtétnél derül fény, vagy amikor a férgek a szemet mango fereg meg, ahol maradandó károsodást, illetve akár vakságot is okozhatnak — írták az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

  parazita megelőzés emberek számára

  A szervezetbe került és kifejlődött élősködők elpusztítása csak nagyon erős mango fereg lehetséges, ami kockázatos, ezért megfontolandó. Embernél ez a fajta megoldás nem is jöhet számításba, marad egyedüli módszerként — ha kiderül, hol bújt meg a féreg — a sebészeti kezelés.

  Köszönjük, üzenetét elküldük a szerzőnek. Bezárás Köszönjük, üzenetét elküldük a címzettnek. Bezárás hvg.

  A kór elleni védekezés legcélravezetőbb módszere a megelőzés. Saját egészségünk megóvása mellett elsősorban a szúnyogok általi terjesztést kell megakadályozni rovarirtó nyakörvek és cseppentő készítmények használatával. Fertőzöttség esetén a bőrféreg szaporodási lehetőségét gyógyszeres kezeléssel lehet visszaszorítani.

  mango fereg trichocephalosis felnőttek tünetei és kezelése

  A bőrférgesség elleni hatékonyabb védelem és a nagyobb biztonság érdekében különféle védekezési lehetőségek kombinálását javasolják a szakértők. Ezek is érdekelhetik.

  Férgek mászkálnak a bőröd alatt? A trópusokon voltál? Kassai Tini