iBeka in Australia: Világító férgek

Vilagito fereg

Csináld Magad #21: Világító egérpad

Egy újonnan felfedezett cápafaj és egy elképesztően hangos, az óceán mélyén élő féreg. A New Orleans-i Tulane Egyetem kutatói még ben nagy ámbrásceteket tanulmányoztak a Mexikói-öbölben, amikor egy még sohasem látott apró cápára lettek figyelmesek.

A Qubit nevű tudományos hírportál beszámolója szerint a mindössze 14 centiméteres bébicápáról a majd tíz éves fajmeghatározási folyamat alatt, a New York-i és a floridai természettudományi múzeumok szakértői segítségével kiderítették, hogy egy eddig nem ismert cápafajról van szó.

zéles spektrumú antihelmintikus gyógyszer az emberek számára

Az amerikai zsebcápa nevet adták neki. Ám a név nem nem az állat méreteire utal, vilagito fereg az oldalsó uszonyai fölött elhelyezkedő zsebszerű nyílásokra.

A kutatók arra is rájöttek, hogy ezeken a nyílásokon keresztül engedi ki világító mirigyváladékát az állat. Vilagito fereg vilagito fereg vonzza a prédát és álcázza a cápát, amely a világító folyadékfelhő fölött úszva, alulról kivehetetlen, így a meglepetés erejével csaphat le áldozatára, és ellenségei elől is jobban el tud rejtőzni.

vilagito fereg tojások féreg opisthorchiasis kezelése

Ezen felül a zsebcápa hasoldali bőrét is fénykibocsátásra képes sejtek pöttyözik. Sokkal kevésbé látványos, ám annál hangosabb az a másik tengeri élőlény, amelynek létezését szintén az elmúlt években, ben fedezték fel a kutatók, a tudományos hírek pedig a leghangosabb tengeri állatként írták le a napokban.

A Leocratides kimaraorum egy méteres mélységben, szivacsokban élő apró féreg, ám mikor fajtársaival összevész akár decibeles hangerősséget is képes kiadni. Ez meghaladja a mennydörgés és a szirénázó mentő hangerősségét is, azzal ér fel, mintha a fülünk mellett puskával lőnének, az emberi fül nem is képes teljes mértékben érzékelni ezt a vilagito fereg.

vilagito fereg széklet gyermekek férgekkel

Richard Palmer, az Albertai Egyetem tengerbiológusa az új féregfaj tanulmányozásakor lett figyelmes a jelenségre, feltételezésük szerint territóriumukat védik úgy az alig 3 centiméteres, átlátszó férgek, hogy csettintgetnek. A hangot fel is vették a kutatók: Szájnyílásukat összeillesztik és a feltételezések szerint a kavitáció fizikai jelenségét nagy nyomáskülönbség hatására a vilagito fereg létrejönnek, majd kipukkannak a buborékok kihasználva adnak ki hangot. Ahogy a férgek szája összeér, esik a nyomás és a folyadék hirtelen gáz fázisba alakul át, ez adhatja az erős hangot.

parazitaellenes termekek távolítsa el a pinworms- t a testből