Navigációs menü

Feregnyulvany daganat

A vakbélgyulladás appendicitis elnevezés félrevezető, mert nem a vakbél gyulladásáról van szó, hanem annak csak egy része, a féregnyúlvány vermis appendicularis heveny megbetegedéséről. Hazánkban évente mintegy tízezer vakbélműtét appendectomia történik, ezzel a vakbélgyulladás a leggyakoribb olyan megbetegedés, amely sürgős sebészeti beavatkozást igényel. Tüneteinek felismerése, a betegség diagnosztizálása mindazonáltal nehéz feladat.

Vírusfertőzések és daganatos betegségek A feregnyulvany daganat kolon az emésztő- vagy gyomor-bél- traktus utolsó szakaszát képezi. A vastagbél tágabb értelemben magában foglalja a végbelet rektum is.

Cím: Szeged, Izabella u. Adattovábbítás harmadik fél részére Az Adatkezelő csak kivételes esetben adhatja át az Ön személyes adatait más részére, ha az adatok továbbítása az Adatkezelőre vonatkozó jogi kötelezettség teljesítéséhez szükséges. Adatbiztonsági intézkedések Az Adatkezelő a kockázat mértékének megfelelő technikai és szervezési intézkedések alkalmazásával biztosítja az Ön személyes adatainak biztonságát, az adatok jogosulatlan vagy jogellenes kezelésével, véletlen elvesztésével, megsemmisítésével vagy károsodásával szembeni védelmet.

A vastagbél kb. A vastagbél a hasüregben fordított U-alakban helyezkedik el. Kezdeti szakaszán, a jobb alsó hasfélben foglal helyet a vakbél, melybe a vékonybél szájadzik.

Vakbélgyulladás, vakbéldaganat (ujmedicina, GNM)

A vakbélen helyezkedik el a kisujjnyi vastag, mm hosszú féregnyúlvány appendix. A vastagbél vakbelet követő részén 5 szakasz különíthető el. Az első a hasüreg jobb oldalán elhelyezkedő felszálló vastagbélszakasz, ezután a hasüregben keresztbe futó haránt vastagbélszakasz, amely a hasüreg bal oldalán lefelé haladó, leszálló vastagbélszakaszban folytatódik, ezt követi az S-alakban hajlott úgynevezett szigmabél, majd a végbél.

  • Etimológia[ szerkesztés ] Nevét a féreghez való hasonlóság miatt kapta: féregszerű vermisfüggelék appendix.
  • Féregtelenítő gyógynövények

A vastagbél teljes hosszában erős szövetrétegekből épül fel, sok elasztikus kitüremkedéssel, melyek segítségével a bél képes a különböző telítettségi állapotokhoz alkalmazkodni.

A kötőszövetek biztosítják az ellenállóképességet és a nyújthatóságot.

böjttel megszabadulni a férgektől

Az egymás melletti izomrétegek hullámszerű összehúzódása, vagyis a perisztaltika felelős a széklet továbbításáért. A bél legbelső rétege a nyálkahártya, amely nyáktermelő sejteket tartalmaz. Feregnyulvany daganat belet behálózó vérerek biztosítják a szövetek oxigénellátását, és a székletből visszanyert ásványi anyagok és víz elszállítását.

duodenalis definition

A vastagbelet behálózó nyirokrendszer gondoskodik arról, hogy az itt található bélbaktériumok és egyéb csírák ne juthassanak be a szervezetbe.

A vastagbélrák bélen belüli megoszlása A kolorektális rákok kb.

Hirdetés Mit jelentenek a BNO kódok a leleten? A BNO kódok a diagnózis nemzetközileg egységes rendszere. Annak érdekében fejlesztették ki, hogy a különböző intézményekben, sőt országokban egyformán határozzák meg a különböző betegségeket. A vastagbélrákos betegek találkozhatnak az elsődleges, primer daganat pontos megjelölésével, valamint lehetséges az esetleges áttétek kódjának feltüntetése is a leleten.

Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ feregnyulvany daganat olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Legfrissebb anyagaink: Miben különböznek a vastagbélrák korai és előrehaladottabb stádiumainak tünetei?

gyermekkori cukorbetegség jelei kórokozó necatorosis

Miben térnek el leginkább a végbélrák és a vastagbélrák tünetei?