Trichinosis betegség
Tartalom
Emberbe ellenőrizetlen fertőzött hús elfogyasztásával kerülhet. Leggyakoribb fertőző forrás a félig sült disznóhús, kolbász, hurka vagy medvehús.
- Helminthosporium clavariarum
- Veszélyes lehet a disznóhús? A trichinellózis betegség
- A Trichinella-fertőzöttség több megyében is előfordul, de járványtól nem kell tartani A Trichinella-fertőzöttség több megyében is előfordul, de járványtól nem kell tartani
- Az enterobiosis lejárati ideje
- Pinworms testhossza
- Olcsó pinworm tabletták
- A trichinás fertőzés okozója a Trichinella spiralis nevű fonalféreg, amelyet Owen ismert fel.
A lárvák a bélben szaporodnak, és a vérkeringésen keresztül az izmokba vándorolnak. Miután a lárvák bejutottak az izmokba, cystává alakulnak át és elmeszesednek, ily módon évekig életképesek maradnak. Panaszok Az intestinalis fázis panaszai enyhék vagy teljesen hiányozhatnak.
Egy héttel trichinosis betegség inoculatio után a migratios fázisban láz, eosinophilia, izomfájdalmak, vasculitis, szem körüli oedema, urticaria és serum aminotransferase-szintemelkedés lép fel, alkalmanként köhögéssel.
A harmadik hét során, az izomfertőzés fázisában a beteg izomfájdalmakra, szemfájásra, valamint körmök alatti és conjunctivalis bevérzésekre panaszkodik.
Kórisme A diagnózis felállítható a kórelőzmény és a klinikai kép alapján. Ellenőrizetlen hús fogyasztása házi trichinosis betegség, medvehús kiderül a kórelőzmény felvételekor.
- Giardia in humans symptoms
Eosinophilia figyelhető meg 10 nappal az inoculatio után, az antitest trichinosis betegség 2—3 héttel később emelkedik. Az izomenzimek creatin kinase és lactat dehydrogenase concentratioja magasabb lehet.
A lárvák izombiopsiával vett mintából m. Kezelés Konzultáljunk infektológussal. Ha a beteg feltehetőleg fertőzött húst fogyasztott, kapjon 2 × 25 mg thiabendazolt egy hétig 24 órán belül elkezdve.
Ha ezzel elkéstünk, hosszabb ideig nagyobb adag mebendazolra van szükség pl. Az acut fázis kezdeti kezeléséhez tartozik még az ágynyugalom, NSAID-ok és súlyosabb esetekben corticosteroidok alkalmazása is. Megelőzés Húsáruk ellenőrzése rendszeresen és gondosan.
A húst főzzük meg 77 °C felett vagy fagyasszuk le °C alatt legalább 20 napig. A hal vagy hús füstölése nem elegendő.
A trichinellózis betegség Veszélyes lehet a disznóhús? Az emberi szervezetbe a trichinella fertőzött hús vagy abból készült húskészítmény kolbász, sonka, stb. A fertőző forrás elsősorban a házi sertés és a vaddisznó, de egyéb állatok pl. Trichinellával fertőzött húsának fogyasztásánál is megfigyelték már a fertőzést. A hús emésztése során a húsban levő, tokkal borított lárvák életképessé válnak, a nyirokutakba, majd a véráramba, izomzatba jutnak és az emberben általános, illetve speciális panaszokat okoznak.